”Utveckling av lokalt åtgärdsarbete och mellankommunalt
vattenvårdsarbete inom Vänerns sydöstra tillflöden”.
Vattenrådets LOVA-projekt 2020-2024
Vattenrådet anställde i december 2020 en åtgärdssamordnare för att samordna medlemskommunernas och andra aktörers arbete mot övergödning i sjöar och vattendrag. Projektet avslutades i juli 2024.
Åtgärdssamordnarens uppdrag finansierades av LOVA-medel och uppdragets syfte och mål kan kortfattat beskrivas som att fler åtgärder mot övergödning genomförs inom verksamhetsområdet. Arbetet är långsiktigt och kräver en stärkt lokal samverkan med medlemskommunerna och andra aktörer inom området.
Genomförandet av LOVA-projektet som i uppstarten påverkades av pandemin, har varit komplext och givit många erfarenheter. Goda resultat har uppnåtts och sporrat Vattenrådet till nya projekt.
Erfarenheter
LOVA-projektet är Vattenrådets första stora projekt med syfte att åstadkomma vattenvårdsåtgärder inom verksamhetsområdet. Erfarenheten av att driva och leda stora projekt, ha anställd personal saknades eller var begränsad vid projektets uppstart. Som projektledare fanns Vattenrådets sekreterare tillika konsult inom miljöområdet tillgänglig genom att Vattenrådet avsatt egna medel i projektet. Även Vattenrådets kassaförvaltare fanns tillgänglig som medarbetare, bollplank och diskussionspartner för den anställda.
LOVA-projektet gav många erfarenheter inte minst när det gäller personalfrågor, avtalsfrågor, projektledning, planering av resurser, medfinansiering, skapa arrangemang, samverkan och kommunikation med 7 kommuner, alla med olika förutsättningar och resurser. Kunskapen om förankringsprocesser har också ökat, något som är av största vikt inte minst när flera kommuner berörs. Förankring krävs i flera led, från styrelse till kommun och mellan Vattenrådet och kontaktpersonerna m.m.
LOVA-projektets största framgångar utgörs av: