Vattenrådet har undersökt fiskfaunan vid några tillfällen. Elfiskeundersökningar har genomförts vid ett par tillfällen och fiske med nät i lugnflytande vatten, utfördes 2016. Syftet med 2016 års nätfiskeundersökningar var att öka kunskapen om fiskfaunan i lugnflytande partier av två jordbruksåar och i Hulesjön utanför Falköping för att dokumentera vilka fiskarter som förekommer jämte storleksfördelningen hos dessa. Syftet var även att samla in fisk för vidare analyser av miljögifter.
Provfisket kom att innefatta tre lokaler; 1) Uppströms Grästorp vid Mariebergs kraftverk i Nossan, 2) Öster om Järpås uppströms Härjevadsdammen i Lidan, 3) Hulesjön som ligger i södra utkanten på Falköping. Provfisken utfördes enligt standardiserad metodik där strömöversiktsnät (SÖN) användes i de två vattendragen och översiktsnät Norden användes i Hulesjön.
I Nossan fångades 6 fiskarter (abborre, benlöja, braxen, gädda, gers och mört), vilket var en förväntad artrikedom med en dominans av mört. En syrgasprofil visade på syrebrist på djup större än 3 m i Nossan. Den ekologiska statusen bedömdes som måttlig.
I Lidan fångades 5 fiskarter (abborre, braxen, färna, gers och mört) och även signalkräfta. Gädda vet vi förekommer men fångades ej. God förekomst av abborre där den ekologiska statusen bedöms som måttlig, något bättre än lokalen i Nossan.
Resultaten visar att i Hulesjön fångades 4 fiskarter (abborre, gädda, mört och sutare) vilket är en klar förbättring jämfört med tidigare provfisken från 1999 då endast en fiskart (mört) fångades. Sjöns status har förbättrats men är inte god då syrebrist från och med 3,2 m vattendjup kunde konstateras. Tre gäddor fångades för vidare miljögiftsanalyser.